KONSUL HONOROWY
REPUBLIKI FINLANDII
w Toruniu

Kontakt

Konsulat Honorowy Republiki Finlandii
w Toruniu

ul. Droga Starotoruńska 5
87 - 100 Toruń, Polska
tel.: +48 609 22 99 00
e-mail: konsul@kf7.pl
e-mail: 2asystent@kf7.pl

Kuchnia Fińska

Czym charakteryzują się fińskie potrawy? 

Kuchnia fińska charakteryzuje się surowością i prostotą, zachowując jednocześnie łagodny smak. Finowie nie są przyzwyczajeni do stosowania przypraw, zamiast tego preferują doprawić swoje dania żurawiną oraz jagodami. Do często używanych produktów należą : mleko i jego przetwory, ryby, mięso, kraby oraz produkty zbożowe.

Tradycyjne dania 

Tak jak Włosi słyną z pizzy oraz pasty, Francuzi z serów, Polacy z pierogów, tak też i Finowie mają tradycyjne przysmaki, którymi mogą się pochwalić. Należą do nich między innymi dania z renifera – specjalnością jest smażone mięso z renifera serwowane z jagodowym sosem oraz duszony renifer podawany z borówkami (poronkaristys). 

Do głównych dań fińskich należą także karjalanpaisti, czyli pieczeń z wołowiny i baraniny, karjalanpirakka – pieróg z serem, mięsem i kapustą czy kalakukko – tłuste, smażone pierogi z mięsem i rybkami muikku. 

Warto również wspomnieć o pierogach karelskich. Jest to potrawa mączna w formie płaskiego pieroga składającego się z dwóch warstw: spodniej, z ciasta z maki pszenno-żytniej, oraz wierzchniej, wykonanej z purée ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się na gorąco, często z voimuna paisti - smarowidła wykonanego z jajek i masła.

Finowie posiadają również swoją własną wersję sushi, która różni się znacznie od znanego nam japońskiego przysmaku. Fińska wersja składa się z plasterków łososia lub śledzia, ułożonych na młodych ziemniaczkach. 

Zupy 

Oczywiście w fińskim menu nie może zabraknąć zup. Warto tutaj wymienić trzy najpopularniejsze: 

  • Kainuulainen Kalakeitto - jest to zupa rybna wywodząca się z regionu Kainuu , graniczącego z Rosją. Na stałe zagościła na bożonarodzeniowych stołach. 
  • Mykyrokka - inaczej nazywana zupą rzeźnika, specjał środkowej Finladnii, regionu Sawonii. Jest to danie bardzo mięsne, w jej skład wchodzą tłuste kawałki wieprzowiny oraz żytnie bądź jęczmienne kluseczki z krwią wieprzową. 
  • Rössypottu – zupa z krwawą kiszką przygotowywaną z mąki żytniej z dodatkiem przypraw oraz piwa. 

Napoje

Mieszkańcy Finlandii piją ogromne ilości mleka oraz wyrobów pochodnych, do których zalicza się zsiadłe mleko piimä, kefir, jogurt i słodka śmietana. Nie jest im także obca kawa, jednak trzeba zaznaczyć, że jest dosyć słaba. 

Jeśli chodzi o alkohole, Finowie słyną między innymi z Lakkalikööri, czyli likieru produkowanego na bazie Lakki rosnącej w Laponii a także z Jaloviiny – jest to mieszanka importowanego brandy z miejscowym spirytusem. Tradycyjnym piwem jest Sahti, napój warzony ze słodów jęczmiennych, pszennych, żytnich, owsianych, na bazie chleba. 

Źródła : 

http://finlandia.lovetotravel.pl/kuchnia_finska 

http://podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,12500661,Finlandia_Helsinki__Kuchnia_finska.html 

http://www.trasa.info/informacje/finlandia/kuchnia-finska 

 

Licznik odwiedzin: 469009