KONSUL HONOROWY
REPUBLIKI FINLANDII
w Toruniu

Kontakt

Konsulat Honorowy Republiki Finlandii
w Toruniu

ul. Droga Starotoruńska 5
87 - 100 Toruń, Polska
tel.: +48 609 22 99 00
e-mail: konsul@kf7.pl
e-mail: 2asystent@kf7.pl

2016-11-30

Suomi-Finlandia. Prezentacja dla słuchaczy Uniwersytetu dla Aktywnych w Ciechocinku

 

Dnia 29 listopada 2016 roku Konsul Honorowy Finlandii spotkał się ze Słuchaczami Uniwersytetu dla Aktywnych w Ciechocinku, podczas którego przedstawił rolę i działalność konsula honorowego oraz przybliżył przyrodę, kulturę i atrakcje Finlandii.

Duże zainteresowanie wzbudziała kuchnia fińska, poniżej przepis na łososia marynowanego w soli morskiej.

 

Łosoś marynowany w soli morskiej. Ok. 15- 20 porcji

               1,8 kg Filet z łososia(to przeważnie 1 szt.)

               4 łyżki soli morskiej (grubej)

               1 łyżka cukru

               1 łyżka tłuczonego pieprzu

               1 pęczek (duży) koperku świeżego

               25 ml czystej wódki

Sposób wykonania:

1.Oczyścić filet z ości nie usuwając skóry.

2.Położyć rybę skórą do dołu. Skropić powierzchnię alkoholem i posypać mieszanką soli, pieprzu i cukru.

3.Następnie posypać koperkiem. Owinąć całość papierem do pieczenia i zostawić na 1 dzień w lodówce

4.Obciążone na całej powierzchni ryby np. Deską z niewielkim ciężarem.

5.Podawać pokrojony w cienkie plastry z dodatkiem młodych ziemniaczków i dressingu musztardowo-miodowego.

Dressing musztardowo – miodowy

½ ltr. Oleju sałatkowego (nie oliwy z oliwek)

100 g musztardy Dijon

100 g musztardy francuskiej ziarnistej

100 ml. Octu winnego białego

100 g cukru

4 łyżki pokrojonego drobno koperku

Sól, pieprz

Sposób wykonania:

1.Wymieszać dobrze musztardę, sól, cukier, pieprz i odrobinę octu.

2.Następnie dodawać olej jak przy sporządzaniu majonezu. Na koniec dodać w zależności od upodobań resztę octu i koperek. Można również zastosować do tego dressingu natkę i szczypiorek , ale jeśli chodzi o łososia to rekomendowany jest koperek.

 

 

Licznik odwiedzin: 568226